esmaspäev, 31. märts 2014

Peebu-Tõnni juuksurimäng


Peebu-Tõnn läks juuksurisse.
Juuksur: "Kas habe või juuksed?"
Peebu-Tõnn: "Seekord sooviks ainult juukseid kärpida! Habeme jaoks olen ma veel liiga noor!"



neljapäev, 20. märts 2014

Täna algab kevad!

 Täna kell 18.57 algab kevad. Täna jõuab päike oma liikumisteel lõunapoolkeralt põhjapoolkerale. Sellel ajal on öö ja päev ühepikkused. Valget ja pimedat aega on ühepalju. Öeldakse, et tuul teeb püüripäeval pesa, s.t. kust poolt sellel päeval tuul puhub, sealt puhub kogu kevade.



reede, 7. märts 2014

Linnumängud

Lendame lõunamaale
Eesmärk: Laps tunneb ränd- ja paigalinde
Käik. Mängijad on ringis. Mängujuht ütleb lindude nimetusi. Kui mängujuht mainib mõnd rändlindu, teevad kõik mängijad kätega lennuliigutusi. Paigalindude nime kuuldes kükitavad nad oma pesasse.

Linnupesa
Eesmärk: Laps teab linnuliike
Käik Mänguväljakule on kujundatud linnuliikide pesad. Igas pesas on linnuema. Mängujuht ütleb linnuemale, mis on tema linnuliigi nimetus. Linnupojad on pesast välja kukkunud. Igal linnupojal on oma linnuliigi pilt või nimesilt. Linnuema otsib oma pojad pildi või nimesildi järgi üles ja toob nad oma pessa.

Meie õue linnud
Eesmärk: Laps tunneb lasteaia õuel kohatud linde.
Käik. Lapsed kuulavad linnu laulu. Kirjeldavad linnulaulu kuulates tekkinud tundeid. Lapsed püüavad laulu järgi määrata linnuliiki. Kõlava laulu suuna järgi püütakse rahulikulu suunduda linnu poole, määrates lauliku asukohta. Püütakse kirjeldada välimust. Vajadusel kasutada linnumäärajat.

Märts

Kevad näitas oma pehmet palet juba veebruaris. Lumi ja jää on juba ammu minevik. Kui mõelda eelmistele aastatele, oli sellel ajal veel kõrged hanged ja külmakraadid krõbedad. Kuid tänasel päeval õue minnes tervitavad meid lumikellukeste õied ja rõõmus linnulaul. Kui taevas on selge, tundub päev erakordselt pikk.
Veebruaris alustasid laulmist tihased, rähnid, musträstad. Märtsis lisanduvad lõokesed, kuldnokad, kiivitajad, künnivaresed.. Kuula ja uuri helimaastikke siit.


Musträstas