teisipäev, 20. oktoober 2009

Kõik kakupärimust koguma!

Eesti Ornitoloogiaühingu 2009. aasta lind on kodukakk (Strix aluco). Aastalinde on valitud juba viisteist aastat, ent selle aasta peategelane sai omale ka kodulehekülje (http://www.eoy.ee/kodukakk/) ning kakukaamera (http://www.eoy.ee/kodukakk/kakukaamera/), mille abil jälgisid kodukakkude pereelu tuhanded vaatajad nii Eestist kui mujalt maailmast. Aastalinnu leheküljel ((http://www.eoy.ee/kodukakk/) on palju põnevat: lisaks tekstile kakuliikide levikuala kaardid, kuulamiseks erinevate kakkude häälitsused ja vaatamiseks fotosid. 2009. aastal on siia koondunu ka kodukaku vaatlused ja kodukaku ankeet tema arvukusemuutuste ning värvusvariatsioonide selgitamiseks.
Et aga kodukakk on tänu oma öisele eluviisile salapärane ja veidi müstiline lind, siis on Eesti Ornitoloogiaühing koostöös Eesti Rahvaluule Arhiiviga alustanud ka kakufolkloori kogumist.
Kogutud pärimus talletatakse Eesti Rahvaluule Arhiivis.
Oma põnevad kogemused, lood ja juhtumised, mis on seotud kodukaku või teiste Eesti kakkudega ehk „öökullidega” tuleks üles kirjutada ning saata Eesti Ornitoloogiaühingusse.
Selleks tuleks järgidakakufolkloori juhendit:
Saada oma isiklikul kogemusel põhinev või tuttavalt kuuldud tõestisündinud lugu. Lisa 1) oma nimi, telefoninumber ja postiaadress ning tuttavalt kuuldud loo puhul ka jutustaja nimi; 2) loo sündmuse koht (maakond, küla); 3) sündmuse toimumisaeg (aasta, kuu, päev, kellaaeg, kui võimalik), 4) loos esinenud kaku liik või määratlus „liiki ei tea”. Oodatud on ka fotod.
Saada rahvapärimust kodukakust jt öökullidest, näiteks milliseid rahvapäraseid üldnimesid või liiginimesid oled kuulnud, uskumused ja lood öökullidest ja nende häälitsustest, halvad ja head ended või sõnumid ning nende täideminek, suhtumine kakkudesse (tark-rumal, hea-halb, ilus-inetu vm) jms.
Kogu ja saada teavet öökulli kasutamisest nõiduse, painaja, varga, vareste vm tõrjumiseks.
Kõigi lugude, uskumuste jm juures märgi kindlasti võimalikult täpselt, kus see levinud on või kus paigas kuuldud (maakond, küla, piirkond vm).
Lood saada hiljemalt 15. novembriks 2009. a. EOÜ postiaadressile pk. 227, Tartu 51002 (märgusõnaks palume ümbrikule märkida „Kakufolkloor“) või e-mailile andrus.jair@gmail.com.
Lisateavet folkloorikogumise kohta saab Andrus Jairilt telefonil 5070682 (e-post andrus.jair@gmail.com) ja Mall Hiiemäelt telefonil 7377 733. Tublimatele folkloorikogujatele on ette nähtud ka preemiad ning osalenute vahel loositakse välja kakuteemalisi auhindu.
Eesti Ornitoloogiaühing kutsub osalema ka kodukaku joonistusvõistlusel – tegelikult võib muidugi joonistada ka teisi Eestis kohatud kakke (nn. öökulle). Selleks tuleb oma joonistus saata hiljemalt 15. novembriks 2009. a. EOÜ postiaadressile. Joonistusvõistluse juhend asub siin. Parimatele on samuti auhinnad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.